Online marketing felsőfokon! – Weblapkészítés, internet marketing, kereső optimalizálás
Ügyfélszolgálat: +36 20 236 8400

Ne érje váratlanul egy adóellenőrzés!

Adóellenőrzés várható a cégénél? Ne akkor gondolkodjon, amikor már késő!

Egy vállalkozás életében mindig fokozott feszültség övezi az adóellenőrzést, így nem árt előre készülni, hogy ne érhessék meglepetések. Forduljon Dr. Gaál András adószakértő ügyvédhez!
Adóellenőrzés során az adóhivatal emberei a cég által benyújtott bevallások valódiságát vizsgálják, továbbá az azokban foglalt bizonylatok eredetiségét, a gazdasági eseményeket, azok megtörténtét, számviteli törvénynek való megfelelését.

Fontos, hogy a céget képviselheti adószakértő ügyvéd is az ellenőrzések során. Ezzel a lehetőséggel érdemes élni, mert a későbbiekben a hatóságok már csak a felvett jegyzőkönyvekből dolgoznak, tehát, ha egy nyilatkozat vagy megállapítás rosszul szerepel a jegyzőkönyvben, azt utólag már szinte lehetetlen javítani.

Az adóellenőrzés során a képviseletet ellátó, adójogban jártas szakember észrevételeket, kérdéseket tehet fel.

Az adóhatóság általában célzott adónemre vonatkozó ellenőrzést tart, például ÁFA ellenőrzést. Amennyiben a NAV egy ÁFA ellenőrzés során akár jogosulatlan visszaigénylést, akár adóhiányt állapított meg, keresse irodánkat bizalommal a jogorvoslati lehetőségek mielőbbi igénybevétele érdekében.
ÁFA ellenőrzés során a NAV vizsgálja az esetleges fiktív számlákat, fiktív szerződéseket. Ez legtöbb esetben azt jelenti, hogy az adóhatóság nem fogadja el a szerződés alapján elvégzett gazdasági eseményt. Fogjunk gyanút, ha az adóhatóság nem egy teljes évet, hanem csak egy bizonyos időszakot vagy több konkrét időszakot vizsgál, mert abban az időszakban valószínűsíthetően szerepel olyan gazdasági esemény, melyet a NAV fiktívnek gondol.

Az adóellenőrzés során azt is nézik, ha nem a vállalkozás tevékenységét szolgáló kiadást számolt el a cég – különösen akkor, ha ez nem csupán egyszeri eset. Az ÁFA ellenőrzés keretein belül az esetleges eltitkolt bevételeket becslési eljárással valószínűsítik.
Amennyiben a NAV eljárást indított cége ellen, vagy a következőkben fog csak sor kerülni az adóellenőrzésre, kérje adószakértő ügyvéd segítségét!